Voda.

Nujno potrebna za življenje, pa vendar mnogim tako težko prebavljiva. Veliko hitreje po grlu stečejo razne sladke in mehurčkaste pijače, koktajli, hladno pivo ipd.

Človeško telo vsebuje med 50 in 70 odstotkov vode, kar ni zanemarljiv podatek. Noben proces v telesu brez prisotnosti vode ne poteče v celoti. To je zelo pomembno za vse življenjske funkcije in tudi pri manj pomembnih – pri hujšanju, saj se lipidi v telesu razgrajujejo samo s pomočjo vode. Brez tega reakcija ne poteče in maščoba se samo še nalaga. 

Pri vsej tej urbani ponudbi okusnih pijač in napitkov se je pitja vode potrebno naučiti. Najbolje, da se tega lotimo čimprej in si s tem prihranimo marsikatero zdravstveno težavo. To je dobro imeti v mislih, ko otrokom kupujemo razne frutke in mešamo sladke čaje. Eno je sladica, drugo življenjsko potrebna tekočina.

Težko bi rekli, da voda ni dobra, saj je precej brez okusa. Na srečo si njen okus reguliramo z ostalo prehrano, ki jo pojemo čez dan. Na primer kozarec vode ob kavi deluje rahlo sladkast, ob sladici pa ni to niti približno. Če je sladica zelo sladka, nam voda pravzaprav pogasi sladkorno vrenje s svojim svežim in nevtralnih okusom. Če hrana, ki jo uživate, ni pretirano začinjena, je blaga in naravnega okusa, se bo voda odlično povezala z jedilnikom in vam kakšnih sladkih pijač pravzaprav sploh ne bo primanjkovalo. V McDonald`su se pa tista kokakola kar nekako ujame z ostalimi okusi.

Večinoma za pitje ni ovir, kdaj se sme in kdaj ne. Je pa priporočljivo, da večjih količin ne pijemo med in takoj po obrokih. Voda po obrokih bo po nepotrebnem povečala volumen zaužite hrane, počutili se bomo napihnjeni in prebava bo obremenjena. S tekočino raje počakajmo 15 minut, da se hrana premakne iz želodca. Kozarec vode pred obrokom pa nasprotno telesu zelo koristi.

Liter vode na 25 kilogramov telesne teže je nekako optimalna količina, ki bi jo naj popili v enem dnevu. Sem spadajo tudi nesladkani čaji in nezačinjene čiste juhe. Vendar to ne pomeni, da če zjutraj vstanemo, popijemo liter in pol vode, smo nalogo odlično opravili. Bolje je piti po požirkih oziroma manjših kozarcih. Večjih količin vode naše telo ne more izrabljati in tako jo bomo preprosto izločili.

Tudi temperatura ni zanemarljiva. Telo nam bo najbolj hvaležno, če bo voda podobne toplote kot naše telo. Če se ravnamo po občutku, je to mlačna voda, ki lahko variira nekaj stopinj gor ali dol. Premrzlo vodo mora telo ogreti na pravo temperaturo, kar sproži določene procese v telesu, ki telo še dodatno ogrejejo, kar ni preveč smiselno, kadar v poletni vročini pijemo mrzlo vodo, da bi se ohladili. Tri deci tople vode s sveže stisnjenim limoninim sokom zjutraj na tešče je pravi življenjski eliksir.

Če pijete zadostne količine vode, boste zlahka opazili na podplatih in v splošnem na videzu kože. Premalo vode bo vidno na suhi in luskasti koži, vendar to še zdaleč ni edini faktor, ki vpliva na naš videz. Velike količine maščobe v telesu poslabšajo absorbcijo vode v celicah in v tem primeru nam pitje vode ne obrodi sadov.

Zagotovite si vir kvalitetne vode na vsakem koraku, požirek ali dva ne bo nikoli odveč. Občutili boste manj lakote, ki jo pogosto zamenjujemo z žejo, in vzpostavili boste hormonsko ravnovesje. Hvaležni vam bodo prav vsi notranji organi in tudi denarnica.

2 odgovora na “Voda.”

 1. Odlično napisano!

  in ja, prav neverjetno, kako težko se je naučiti redno pit vodo….

  sem delil tole v naši skupini!

  m.

  ps: čizkejk se bo pa moral sprobat 😉

 2. Hehehe se popolnoma strinjam z Matijo, res se je težko naučit pit vodo, s tem imam tudi sam probleme. Velike. Ampak se trudim 🙂
  Pohvale, zelo lepo napisano.
  Čizkejk pa… Že imam napisan opomnik, da sprobam to zadevo 😉

Komentarji so izklopljeni.