Praznični piškoti.

Rada pripravljam hrano za ljudi, ki jih imam rada. Recepti me utesnjujejo, raje ustvarjam prosto po navdihu. V mislih sestavim svoj recept in ga nato skozi prakso izpopolnjujem. To mi predstavlja izziv in navduši me, ko odkrijem čisto svoje kombinacije. Glede okusov nisem izbirčna, z izjemo vampov pojem katerokoli hrano, ki prevladuje na naših, srednjeevropskih jedilnikih. Priznam, da sem so uživanja insektov, kot to počnejo v drugih gurmanskih kulturah, rahlo nezaupljiva. Sicer pa verjamem, da je prepuščanje najrazličnejšim okusom, svojevrsten užitek.

Da ni samo užitek, ampak tudi privilegij, sem spoznala kmalu po rojstvu drugega sina. Ni še dopolnil dva meseca, ko je dobil diagnozo atopijski dermatitis. O tej bolezni nisem vedela veliko. Še manj, kaj me čaka v prihodnosti. Ni redko, da imajo otroci z atopijskim dermatitisom tudi alergije. Pri uvajanju goste hrane se je izkazalo, da ima sin več alergij na hrano. Reakcije so bile izrazite in so nas prestrašile. Začeli smo obiskovati alergološko ambulanto na Pediatrični kliniki, kjer so potrdili alergije na pšenico oz. gluten, mleko, jajca, oreščke in pozneje pa tudi na ribe. Tako se je moje veselo ustvarjanje v kuhinji skorajda čez noč spremenilo v nočno moro. Težko pripravim skupno jed, ki ne samo, da bo vsem okusna, ampak tudi v skladu z omejitvami za člana družine z alergijami. Kadar pripravljam ločene jedi, moram biti pozorna, da ne pride do stika med živili ali priborom. S časom sem se privadila na nova pravila in vedno lažje je vihteti kuhalnico. Odkrila sem nove sestavine, ki nadomeščajo alergene in po mnogih poskusih in napakah sem se naučila pripraviti povsem običajne jedi, ki se po okusu skorajda ne razlikujejo od tistih z alergeni.

Na recept za piškote sem še posebej ponosna. Uspel mi je šele v četrtem poskusu. V tem prazničnem času, ga delim z vami in morda še komu, ki ima v prehrani omejitve, posladkam dneve. Če želite, da bodo res odlični, uporabite točno te sestavine, kot so na fotografiji.

Sestavine:

110g brezglutenske moke

110g brezglutenske ajdove moke

1 žlička vinskega kamna

110g veganskega masla

70g sladkorja

ščep soli

nadomestek 1 jajca

1 žlička vanilijeve paste

2 žlici rastlinskega napitka

Postopek:

Maslo sobne temperature in vse ostale sestavine dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo. Testo za 1 uro postavimo v hladilnik. Pečico nato segrejemo na 180 stopinj, testo razvaljamo na debelino 0,5cm in oblikujemo z modelčki za piškote. V pečici piškote pečemo 15min.