Nenedeljsko kosilo.

Bilo je v nedeljo, pa ni bila goveja juha. Goveja juha v resnici sploh ni dobra, ker če si predstavljate, da jeste vročo vodo, v kateri je raztopljena kravja maščoba in kakšen korenček za vizualni učinek? Ne, hvala. Zlatih kroglic ipd. mi ni potrebno niti omenjati.

V soboto zvečer sem v hladno vodo namočila ne-instant koruzno polento. Kuhala bi se kakšnih 50 minut, z namakanjem se čas skrajša na 10-15 minut. Namočila sem tudi rjavo lečo. In šla spat. Ne, najbrž sem še vsaj eno uro brezciljno tavala po svetovnem spletu. In potem še v postelji pol ure s telefonom v roki.

Prednost takega kosila je, da ženi ni potrebno na dela prost dan ure in ure stati za štedilnikom in preverjati, ali je meso že dovolj mehko. V vodo s kapljico olivca sem dala kuhati polento, v keramični ponvi pa stopila kvadratni centimeter kokosove maščobe. Na njej sem prepražila čebulo, korenček in bučke. Zelenjava mi je všeč, če je narezana na večje koščke. Tako se težje prekuha, ohrani več avtohtonega okusa in koristnih snovi. Tudi žvečenje je dobrodošlo.

Na hitro prepraženi zelenjavi sem dodala česen in takoj ko je na vročini zadišal, sem vse skupaj prelila s pelati. Še bolje bi bilo, če bi imela doma kak sočen svež paradižnik. V omako sem dodala še nekaj žlic leče in pokrito kuhala približno 10 minut.

Ko je bila priprava končana, sem obe jedi estetsko združila na krožniku in potresla s peteršiljem.

IMG_4643[1]

Kratek in preprost recept za enostavno kosilo, kjer imate vse sestavine na dosegu roke. Obrok je hranljiv, saj kljub temu, da ni mesa, vsebuje vir beljakovin. Še skleda solate in dober tek.