Kadarkoli se vrnem s kakÅ”nih poÄitnic, se najbolj veselim, da bom spet jedla svojo hrano. V naÅ”i družini kuhamo preprosto, ne dodajamo nepotrebnih zaÄimb in maÅ”Äob. PoslediÄno ima taka hrana blag okus in veÄini ljudi sploh ni vÅ”eÄ. Zato mi obiski, ki se najavijo na obroke, predstavljajo stres, kako jih naj postrežem, da bo volk sit in koza cela. Seveda so pa tudi taki, ki prav zaradi tega zelo radi pridejo.
Sol. Zlorabljena zaÄimba. Ljudje jo dajejo povsod, solijo zelenjavo, krompir, meso in na koncu vse možne jedi Å”e dosolijo, Äeprav so v osnovi že bile slane. Sol postane sinonim za okus. Seveda je natrij za naÅ” organizem Å”e kako pomemben, vendar ga zaužijemo dovolj že s hrano, ki je dodatno ne solimo. En sam kos kruha vsebuje 200-350 mg soli. Vsebujejo jo tudi sir, skuta, kosmiÄi, kislo zelje, repa, delikatese …
Ampak hrana ima okus! Paradižnik z baziliko je odliÄen, prav tako neslano mehko kuhano jajce. Äe imate radi peÄeno jajce, mu za dodaten okus dodajte rožmarin, por ali curry. ZaÄimbe in diÅ”avnice prefinjeno obogatijo okus.
Podobno usodo ima tudi drugi beli kristal – sladkor. PeÄete pecivo, piÅ”kote, kuhate Äaje, kavo in vsemu temu dodajate navadni sladkor, s katerim jedem odvzamete osebnost. Vse je samo Å”e sladko in vabi, da jeste in jeste, dokler vam ni slabo. TakÅ”no znaÄilnost ima namreÄ ta droga, da nam povzroÄa hrepenenje. HoÄemo veÄ. Drznite si poskusiti brez in obÄutili boste abstinenÄne simptome.
V piÅ”kote dodajte melaso ali javorjev sirup, kavo si skuhajte bolj blago ali jo zamenjajte s Äajem. Po kosilu si privoÅ”Äite koÅ”Äek temne Äokolade, s katero lahko pripravite tudi domaÄ kakav ali vroÄo Äokolado. OkuÅ”ajte hrano in uživajte.
Nazadnje je vseprisotna Å”e maÅ”Äoba. Najpogosteje uporabljamo kar belo olje, kot mu sama rada reÄem. V resnici je rumeno. Samo po sebi ni tako Å”kodljivo, kot je neprimerna uporaba vedno in povsod. Koristnih lastnosti praktiÄno nima, ker je preveÄ predelano, daje pa hrani masten torej bolj poln okus. Ni potrebno izgubljati besed – ohranili boste okus, Äe boste jedem na koncu priprave dodajali pametne maÅ”Äobe. OljÄno, laneno, sezamovo, konopljino. Hladno stiskano in rastlinsko.
Pri sami kuhi raje uporabite kokosovo kocko, ki jo najdete praktiÄno v vsaki trgovini. V ponvi že v majhnih koliÄinah dela Äudeže, primerna tudi za cvrtje, nima specifiÄnega okusa in je cenovno ugodna.
Tri bele stvari, ki naj bodo v kuhinji samo za vzorec in za zahtevne obiske. Sami pa dajte priložnost (in sprva tudi nekaj Äasa) svojim brbonÄicam, da se razvijejo, ko se potapljajo v pristnih okusih hrane.