Mindset.

Morda ste dobili občutek, da sem ena taka zajebana in zatežena baba, ki v trgovini obrne vse deklaracije, pri kruhu stoji 23 minut in gnjavi prodajalko, kateri kruh je breznevemčesa. Čeprav se niti ne sliši tako nemogoče, v resnici nisem taka. Kruh rada spečem sama in tudi ko ga kupim, izberem vedno istega – polnozrnatega brez semen.

Moje prehrambeno življenje je precej simple, nihče od nas ni niti najmanj izbirčen in vsi smo pripravljeni na najbolj čudaške kombinacije. Ne omejujemo se s tem, kaj je primerno jesti za zajtrk, kaj za kosilo in razne malice. Tudi količine so naključne, tako da kdaj jemo tudi več zajtrkov, kosil, večerij ali več malic.

Sadje mešamo z zelenjavo in vse skupaj najraje s polnozrnatimi testeninami ali z raznimi kašami. Tuno, olive in jajca pa vtaknemo kamorkoli. Štedilnik ni nobenemu od naju tuj in kuhanje je sprostitev. Zraven se da peti enako kot pod tušem. Zakaj bi mi bilo odveč narediti domače testo za pizzo, tega ne bom nikoli razumela. Razen stranskega učinka, da potem pizza nikjer drugje ni več dobra razen doma, ne vidim problema.

Veliko ljudi misli, da moraš za zdrav način prehranjevanja imeti čas in denar, ampak to ne drži čisto tako. Mimogrede, koliko časa porabite, ko sedite za računalnikom in ne počnete ničesar produktivnega? Čas za pripravo hrane skorajda ni omembe vreden. Goveja juha, ki se kuha tri ure, ni ravno sinonim za zdrav obrok. Hrana je pripravljena hitro in enostavno. Zelenjava, testenine in riž skuhan “na zob” imajo nižji glikemični indeks, pri zelenjavi se na tak način ohrani več vitaminov. Zelo uporaben je zamrzovalnik, kjer tudi pripravljene jedi ostanejo užitne kar precej časa.

Pri denarju je situacija nekaterim kaotična. Ni denarja za polnozrnato ali pirino moko, za zelenjavo s tržnice, za dodatke v prehrani, je pa za Nutello vsak mesec, za burek, za šest novih majčk v H&M-u. Prioritete so stvar posameznika, vsak s svojim denarjem razpolaga po lastnem občutku. Poskusite vsakič v trgovini s košarice pometati sadne jogurte, zamenjajte jih z navadnimi, odstranite vse frutabele, natovorite kakšno pomarančo več in potem seštejte mesečne račune. V kuhinji se ne bodo več valjale neumnosti, ki bi vas vabile v skušnjavo, brez posebnega razmišljanja si boste zvečer olupili banano, duh, telo in denarnica vam bodo pa hvaležni.

Na kratko – če želite spremeniti prehranjevalne navade, je za začetek dobro spremeniti način razmišljanja. Kuhinja je prijeten in dišeč prostor, poln novih idej. Skrijte se tja pred realnostjo v svoj svet. In ustvarjajte.