Moram priznati, da se mi že malo meÅ”a. Prehranjevanje in razliÄne posledice prehranjevanja so me že od nekdaj zelo zanimale in veliko Äasa posvetim preuÄevanju doloÄenih sestavin, preverjanju raziskav ter tako ali drugaÄe seciram hrano, živila in hranila. V poplavi Älankov, blogov in druge sodobne “literature” se vÄasih spraÅ”ujem, ali je vse skupaj Å”lo Äez mejo zdravega razuma.
Ne glede na vir, ali je to internet, starodavna babiÄina knjiga, strokovna revija ali osebne izkuÅ”nje, je lahko za isto stvar obeleženih veÄ nasprotujoÄih si trditev. So ljudje, ki se zjutraj zbudijo, spijejo kavo in se cel dan poÄutijo odliÄno, in drugi, ki zaradi manjÅ”e pregrehe s sladkarijami tarnajo Å”e triĀ dni. Vsekakor ni zanemarljivo dejstvo, da vsak posameznik svoje telo in poÄutje razliÄno dojema in ni objektivno dokazljivo, ali se Älovek, ki zjutraj popije samo kavo, v resnici tudi dobro poÄuti ali je zanj to edina realnost. Sprememba je opcija, ki nam omogoÄa, da zaznamo razliko.
Sama se nikdar nisem opredeljevala z nobeno “prehrambeno oznako”, kot je vegetarijanec ali vegan. Sem vsejed, je pa doloÄena hrana, ki je ne obožujem in je takÅ”na, po kateri se ne poÄutim najbolje. Obojega se izogibam, ampak v restavracijah in na obiskih ne delam scen in jo v specifiÄnih okoliÅ”Äinah tudi pojem.
Tako se na primer skuÅ”am izogibatiĀ hrani živalskega izvora. Sicer imam zelo rada meso, imam pa rada tudi marsikaj drugega, tako da na dnevni bazi veÄinoma izbiram rastlinsko hrano. Konceptualno moja neizbira mesa ne izvira iz tega, ker bi se mi živali smilile (nikakor ne podpiram mesne industrije in naÄina, kako gojijo živali), ampak ker hrana živalskega izvora dolgoroÄno nima dobrega vpliva na delovanje ÄloveÅ”kega organizma. Tudi mleÄni izdelki nedvomno spadajo v to kategorijo. Pred Äasom so mi s testi za alergije diagnosticirali veÄ alergij, ki pa ob mleÄni abstinenci popolnoma izzvenijo. Tudi veÄina težav s kožo, napihnjen trebuh in slaba prebava izginejo. Zame je to dovolj dober razlog, da take hrane ni na mojem dnevnem jedilniku.
O mleku, mleÄnih izdelkih in mesu je zapisanih mnogo razliÄnih sodb. Nekateri mleko blazno poveliÄujejo in ga opredeljujejo kot popolno živilo, tudi meso ima hranila, ki jih z rastlinsko hrano zelo težko (nemogoÄe) zagotovimo za zdravo delovanje organizma. In na drugi strani prav tako verodostojni viri priÄajo, da mleko in mleÄni izdelki povzroÄajo slabokrvnost, slabo prebavo, zmanjÅ”ano delovanje imunskega sistema, meso nalaga holesterol in maÅ”i žile. Zmedeni Älovek pa naj manevrira med enim in drugim naÄinom prehranjevanja, poslediÄno slabo izbira živila in telesu povzroÄa hranilne primanjkljaje. NasprotujoÄe si informacije so znaÄilne za kapitalistiÄno dobo, kjer vsi tekmujejo za vaÅ” denar. Kako daleÄ je pripravljen iti mleÄniĀ lobi (ali mesni) in na drugi strani antimleÄna propaganda?
NaÅ”e telo za delovanje potrebuje vitamine, minerale, beljakovine, ogljikove hidrate, vlaknine in maÅ”Äobe. Iz naÅ”tetega natoĀ samo sintetizira, kar potrebujejo celice za uÄinkovit metabolizem. Vse to je mogoÄe dobiti iz razliÄnih virov. Nekateri starejÅ”i ljudje radi reÄejo, da so oni vedno vse jedli in so bili zdravi. Äe bi danes vse jedli in nekritiÄno izbirali živila s polic, se najbrž tudi za njih ne bi tako zdravo konÄalo. PriÄa so mnoge degeneracijske bolezni, ki se Å”irijo premosorazmerno z naraÅ”Äanjem prehrambene industrije. Ste prepriÄani, da je mleko Å”e zmeraj takÅ”no, kot je bilo vÄasih? Imate možnost, da v urbanem srediÅ”Äu vzdržujete vrt z zelenjavo, ki ne vsebuje vplivov onesnaževanja?
Nikoli ne boste vedeli, ali bi se lahko poÄutili bolje, Äe ne boste niÄesar spremenili. Spremembe naj temeljijo na (preverjenih) informacijah, za katere ni reÄeno, da bodo za vas držale – boste pa vsaj vedeli, kaj vam ugaja tako po okusu kot po poÄutju. Nobena restriktivna dieta ni dolgoroÄno dobra za telo, zdravemu telesu koristi samo pestra in uravnotežena prehrana. In pestro ne pomeni, da jeste jogurt za zajtrk, sirove torteline za kosilo in skuto za veÄerjo. Niti Äe cel dan jeste samo sadje. Restriktivne diete, torej take, kjer se neko živilo zaÄasno popolnoma izloÄi, imajo funkcijo, da se telo resetira in se presnova vrne na osnovne tirnice. Naj bo samo zaÄasna in vam v informacijo, kako se poÄutite, kadar ne uživate tega živila.
PosluÅ”ajte svoje telo. Äe ne veste kako, se tega spomnite, ko sedite na straniÅ”Äni Å”koljki, ko se pogledate v ogledalo ali zjutraj, ko vstajate iz postelje. Potem pa eksperimentirajte z enako lahkostjo, kot eksperimentirate z razliÄnimi okusi Milka Äokolade.
odliÄno napisano.
Hvala. Vesela takega komentarja. š